O autorze
Stowarzyszenie Klub Mamuśki. „Mamy to aniołowie na praktykach”. Jednak czasem i one potrzebują chwili odpoczynku i wytchnienia. I nawet jeśli tatusiowie dzielnie wspierają nas w macierzyństwie, czasem niezbędny jest ktoś kto ma podobny harmonogram dnia i listę obowiązków, czyli druga mama. Dlatego też powstał Klub Mamuśki – klub O mamach i DLA mam. W ramach Klubu organizowane są cykliczne spotkanie dla samych mam oraz mam i maluszków. Chcemy integrować mamy mieszkające w całej Polsce - oddziały Klubu w różnych miastach pozwalają mamuśkom z danych miast i miejscowości spotykać się, wymieniać poradami, informacjami, a także wspierać w macierzyństwie. Bo bycie mamą to najpiękniejsza przygoda i ogromne wyzwanie dla każdej kobiety. Chcemy pomagać w sprostaniu temu zadaniu i pokazywać, że "mama" - to brzmi dumnie:) www.klubmamuski.pl

Czas do szkoły! Czyli wybór plecaka dla pierwszoklasisty

Rodzice sześciolatków i siedmiolatków co roku stają przed ważnym wyborem plecaka szkolnego oraz akcesoriów, które będą potrzebne dziecku w nowym etapie edukacji. Wiotki, miękki plecak z wyprzedaży w markecie, czy sportowy plecak o workowatym kształcie nie zawsze będzie zapewniał wysoki komfort noszenia, a przede wszystkim ulgę dla kręgosłupa. W takim razie jaki plecak będzie odpowiedni dla pierwszaka?

Przed wielomam rodzicami ważny wybór - plecaka szkolnego. Pierwszego plecaka, który będzie debiutował wraz z dzieckiem w szkole :)
Dlatego warto ten zakup przemyśleć. Poniżej prezentujemy praktyczne rady - jak wybrać i na co zwrócić uwagę.
A zatem: przed zakupem sprawdź, czy plecak posiada:
• szerokie szelki – miękkie, wyściełane i co najmniej 4cm szerokie, nie będą uciskać ramion dziecka, ani deformować się podczas noszenia, podwójna regulacja szelek - górna i dolna, pozwoli dopasować plecak do indywidualnego wzrostu dziecka
• pas piersiowy – dodatkowy atut szelek, który „ściągnie“ je i przeciwdziała zsuwaniu się z wąskich ramion
• sztywne plecy – usztywniane wytłoczką z pianki lub stelażem aluminiowym. Stelaż plastikowy lub luźno „latający“ wewnątrz plecaka nie do końca może spełniać swoje zadanie - może uwierać lub złamać się. Sprawdź, czy plecak ma specjalną kieszeń na stelaż i czy można go wyjąć w celu wyczyszczenia plecaka
• waga – plecak szkolny powinien być możliwie jak najlżejszy. Jednak czasem warto wybrać plecak, który jest cięższy, ale ma stabilną konstrukcję i solidne wykonanie, niż miękki bez usztywnień z cienkiego materiału
• wykonanie – sztywniejszy materiał plecaka, dokładne obszycia lamówek, usztywnienia lub zabezpieczenia krawędzi (zwłaszcza przy dnie) zapobiegające uszkodzeniom, ważny jest też sam materiał dna (czy posiada stopki dystansujące dno od podłoża lub inne zabezpieczenia)
• odblaski – sprawdź, czy odblaski w plecaku są wyraźne i duże, czy znajdują się w różnych miejscach - zapewnią widoczność dziecka po zmroku, w mgle, śnieżycy, czy w innych trudnych warunkach pogodowych. Pamiętaj, że odblaski mogą uratować życie.
• przegrody – komory plecaka powinny być dostatecznie szerokie i wysokie, aby książki nie miały zagiętych rogów. Dobry plecak ma także miejsce na dokumenty, identyfikator do podpisania, możliwość umiejscowienia woreczka na buty, czy wf.
• atest – wszyscy wiemy, że plecaki testowane przez ekspertów są po prostu dobrym wyborem. Sprawdź, czy plecak posiada atest lub czy był testowany pod względem wytrzymałości, obciążeń.

Ważna jest również ogólna funkcjonalność plecaka, czyli dodatkowe kieszenie umożliwiające przenoszenie nawet drobnych rzeczy, uchwyt do powieszenia plecaka szkolnego na haczyku ławki szkolnej - plecak nie będzie stał na brudnej podłodze w klasie, przydatne zwłaszcza jesienią, czy zimą, kiedy to dzieci wnoszą na butach błoto. Ciekawym rozwiązaniem zwisających szelek są haczyki do powieszenia długich pasków naciągowych, przez nie paseczki będą estetycznie upięte i nie będą ciągać się za uczniem.
Trwa ładowanie komentarzy...